Linux palvelimet – h6

Tehtävänannot:

a) Kirjoita ja suorita “Hei maailma” kolmella kielellä. Asenna tarvittavat ympäristöt.

b) (vapaaehtoinen) Kirjoita kullakin kielellä yksinkertainen ohjelma, jolla on jokin käyttötarkoitus. Ideoita: hyödynnä kielen vahvuuksia. Ota käyttäjältä syöte, tee jokin lasku ja tulosta vastaus (input-processing-output).

 

H6.a

 

Tehtävänantona oli kirjoittaa ja suorittaa “Hei maailma” kolmella kielellä. Ensin kuitenkin piti asentaa tarvittavat ympäristöt. Valitsin kieliksi Pythonin, Javascriptin ja Javan.

 

 

Python:

 

Pythonin on valmiiksi asennettu jo linuxille, mutta asensin interaktiivisemman ja ehdotuksia antavan ympäristön iPython3:sen latasin komennolla:Selection_152.png.

Tein uuden tiedoston kotihakemistooni komennolla Selection_153.png. Tämän sisään kirjoitin seuraavaa:

Terminal - ossi@osmoosi: ~_154.png

Tämän jälkeen tallensin tiedoston painamalla Ctrl+X, Y, Enter. Sitten kirjoitin teriminaaliin komennon Selection_155.png. Tämän jälkeen terminaaliin tulostui teksti “Hei maailma!”:

Terminal - ossi@osmoosi: ~_156.png

 

JavaScript:

 

JavaScriptillä ajamiseen tarvitsee ympäristön minkä nimi on node. Node oli jo valmiiksi asennettuna koneelleni, ja sen asentamiseen käytin seuraavia komentoa Selection_157.png. Tämä komento asentaa nodejs:n lisäksi myös siihen sopivan npm-version. Versioiden numerot voi helposti tarkastaa terminaalista käyttämällä komentoja Selection_163.png ja Selection_164.png. Ohjeita nodejs:n asennukseen löysin täältä.

 

Nyt kun ympäristöt olivat asennetuna, tein taas uuden .js päätteisen tiedoston komennolla Selection_159.png. Tämän jälkeen sinne sisään kirjoitin seuraavaa:

Terminal - ossi@osmoosi: ~_160.png

Tämän jälkeen tallensin tiedoston painamalla Ctrl+X, Y, Enter. Sitten komennolla Selection_161.png suoritin kirjoittamani ohjelman. Terminaaliin tulostui teksti:

Terminal - ossi@osmoosi: ~_162.png

 

Java: 

 

Java-ympäristö oli myös asennettu aikaisemmin, sillä olen tarvinnut sitä muilla kursseillani ohjelmoidessa. Java-ympäristöön liittyvä asennus, mitä tarvitaan ja mink olin aikaisemmin asentanut oli openjdk-8. Tämän saa helposti komennolla Selection_165.png. Java-asennusohejita löysin täältä.

Ympäristön asennuksen jälkeen tein uuden kansion komennolla Selection_166.png. Vaihdoin siihen kansioon komennolla Selection_167.png. Sitten tein sinne uuden tiedoston komennolla Selection_168.png.  Tiedoston sisään kirjoitin seuraavasti:

Terminal - ossi@osmoosi: ~-HeiMaailma_175.png

Tämän jälkeen komennolla Selection_170.png muutin .java päätteisen tiedostoni .class päätteiseksi tiedostoksi. Tämän jälkeen komennolla Selection_172.png ajoin kirjoittamani ohjelman ja terminaaliin tuli tulostus:

Terminal - ossi@osmoosi: ~-HeiMaailma_173.png

 

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Pohjana Tero Karvinen 2012: Linux kurssi, http://terokarvinen.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s