Linux palvelimet – h2

Tehtävänannot:

a) Aiheuta lokiin kaksi eri tapahtumaa: yksi esimerkki onnistuneesta ja yksi esimerkki epäonnistuneesta tai kielletystä toimenpiteestä. Analysoi rivit yksityiskohtaisesti.

b) Vapaaehtoinen kohta, ei ole opetettu vielä: Asenna SSH-demoni. Kokeile omalla ssh-palvelimellasi jotain seuraavista: ssh-copy-id, sshfs, scp tai git. (Helpoin lienee scp: ‘scp foo.txt tero@example.com:’)

c) Tee unelmien apt-get -komento: yksi komentorivi, joka asentaa suosikkiohjelmasi.

d) Asenna komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

e) Opettele ulkoa ja harjoittele tärkeimmät komennot (tätä “opettele ulkoa” alakohtaa ei tarvitse raportoida):

Tehtävät

H2.a

Aloin tekemään tehtävää h2.a ja käynnistin ensiksi terminaalin. Sitten siirryin kansiosta /home/ossi root-kansioon seuraavilla komennoilla:

Selection_006

Sitten tarkistin komennolla Selection_007  , että olin oikeassa kansiossa. Tämän jälkeen käytin komentoa Selection_009, millä listasin kaikki tässä kansiossa olevat alikansiot ja tiedostot. Kuvankaappaus terminaalista näiden toimenpiteiden jälkeen:

Selection_010

Tämän jälkeen vaihdoin kansioon /var/log/ käyttäen komentoa Selection_012.png. Sitten komennolla Selection_032 aloin seuraamaan autentikaatio-logia. Komento toimii siten, että kun joku käyttäjä kirjautuu tai yrittää kirjautua sisään tai käyttää super user käyttäjän oikeuksia, niin autentikaatiot kirjautuu terminaaliin. Tämän jälkeen avasin uuden terminaali-ikkunan ja kirjoitin sinne testimielessä komennon Selection_033.png. Tällöin terminaali kysyi salasanaa, jolloin kirjoitin väärän salasanan. Siitä johtuen auth.logia jäljittävään komentokehoitteeseen tuli seuraava raportti:

Selection_035.png

Raportissa lukee:

 • Jan 28 21:20:53  – kirjautumisyrityksen päivämäärä
 • osmoosi – tietokoneen nimi
 • sudo: pam_unix(sudo:auth): – käyttäjä minkä tunnuksilla tai oikeuksilla käyttäjä yrittää kirjautua (luulisin)
 • authentication failure; – autentikaation tila (failure success?)
 • logname=ossi – kirjautujan nimi
 • uid=1000 – käyttäjä id
 • euid=0 – voimassaoleva käyttäjä id (luulisin? (effective userid))
 • tty=/dev/pts/1 –  teletyyppi (luulisin)
 • ruser=ossi – oikea käyttäjä, eli käyttäjä kuka kirjautuu (realusername)
 • rhost= – mekanismi, joka kertoo systeemistä toiselle systeemille, että voiko toiseen luottaa (source)
 • user=ossi – käyttäjän nimi

Tämän jälkeen aiheutin terminaaliin onnistuneen autentikointi raportin, missä kirjoitin salasanan oikein. Ensin kirjoitin terminaaliin komennon Selection_033.pngja kirjoitin salasanan oikein. Terminaaliin tuli seuraava raportti:

Selection_036

Raportti on melkein sama kuin edellinen, siinä näkyy aika, käyttäjä jolle kirjauduttiin (USER=root) ja käyttäjä joka yrittää komentoa ajaa. Tämän lisäksi, onnistuneen autentikoinnin johdosta, raportissa näkyy henkilön sen hetkinen lokaatio (PWD= /home/ossi) sekä komento mitä koitettiin ajaa (COMMAND=/usr/bin/apt-get remove gimp).

Toisessa rivissä raporttia lukee aika, milloin komentoon on annettu lupa, minkätapainen sessio (sudo:session), sekä kenelle sessio on avattu  (session opened for user root) ja kuka sen on avannut (by ossi(uid=0).

Kolmannessa raportin alussa lukee aika, milloin komento on suoritettu loppuun. Tämän lisäksi, raportissa lukee se, että sessio on suljettu käyttäjälle root.

H2.b

Tehtävänä oli asentaa SSH-demoni ja kokeilla omalla palvelimella jotain seuraavista: ssh-copy-id, sshfs, scp tai git. Aloitin tehtävän avaamalla terminaalin ja kirjoittamalla sinne komennon Selection_025.png. Tämän jälkeen kirjoitin terminaaliin komennon Selection_026.png. Asennettuani edellämainituilla komennoilla ssh-clientin ja ssh-serverin, ajoin komentokehotteella komennon Selection_029.png. Tällä komennolla loin “etäkäyttöyhteyden” ssh-demoniin. Kuvankaappaus terminaalista:

Terminal - ossi@osmoosi: ~_030.png

Tämän jälkeen kirjoitin komentokehoitteeseen Selection_037.png. Tämän komennon avulla siirsin omalta fyysiseltä koneeltani tiedoston scriptfoo.txt SSH-demonille ossi@osmoosi.

Selection_031

Tämän jälkeen tarkistin, että tiedosto tosiaan latautui SSH-palvelimelle käyttämällä komentoa Selection_009.

H2.c

Tehtävässä c oli tarkoitus tehdä unelmien apt-get komentorivikomento, mikä asentaisi suosikkiohjelmani koneelle. Tein apt-get komennon erilliselle tekstitiedostolle, jotta sen voi ajaa sitä kautta kirjoittamalla komennon “bash tiedosto.txt”. Suosikkiohjelmani tässä tapauksessa oli gimp-kuvankäsittely ohjelma, vlc-media player, shutter screenshot tool ja sudoku-peli. Ensin tein uuden tekstitiedoston käyttämällä komentoa Selection_013.png. Tämän jälkeen kirjoitin tekstitiedoston ensimmäiselle riville #!bin/bash. Tämän avulla scriptin voi ajaa nopeammassa ajassa komentoriviltä.
Sitten kirjoitin tektitiedostoon haluamani tekstin, mikä tässä tapauksessa oli: “sudo apt-get -y install gimp vlc sudoku shutter”. Scriptin tekoon käytin ohjeita, mitkä löysin askubuntun sivuilta.

Kuvankaappaus tekstitiedostosta:

Terminal - ossi@osmoosi: ~_042.png

Tämän jälkeen ajoin tekemäni scriptin kirjoittaen terminaaliin Selection_015.png. Tämän jälkeen terminaali alkoi asentamaan valittujani sovelluksia. Ohjelmien asentaminen scriptillä onnistui ilman virheitä tai muita ongelmia.

(Kohtaa muokattu 01.02.2018 11.31)

H2.d

Tehtävän antona oli asentaa kolme komentokehoitteelta ajettavaa sovellusta. Soveluksiksi valitsin sudokun, pi:n ja cbm:n.

Sudoku

Asensin ensimmäiseksi komentokehoitteelta ajettavaksi ohjelmaksi sudokun, komennolla “sudo apt-get install sudoku”. Käytin sudoku-sovellusta sen pääasiallisessa tarkoituksessa, eli pelaamisessa. Kuvankaappaus sudokusta:

Terminal - ossi@osmoosi: ~-Desktop_039.png

Cbm

Toisena ohjelmana asensin cbm-sovelluksen, minkä tarkoituksena näyttää hetkellistä dataa nettiverkostasi ja liikenteestä mitä siellä kulkee. Asensin sovelluksen komennolla “sudo apt-get install cbm”. Kuvan kaappaus cbm-sovelluksesta sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa:

Terminal - ossi@osmoosi: ~-Desktop_040

Pi

Kolmanneksi asensin pi-sovelluksen, minkä tarkoitus on tulostaa pii:n desimaalit. Asensin ohjelman komennolla “sudo apt-get install pi”. Käytin ohjelmaa sen pääasiallisessa tarkoituksessa, eli kirjoitin terminaaliin pi. Kuvankaappaus ohjelmasta:

Terminal - ossi@osmoosi: ~-Desktop_041.png

(Kohtaa muokattu 01.02.2018 11.31)

Extraa

 

Vapaaehtoisesti ajattelin vielä asentaa kolme lisä aplikaatiota komentokehotteelta koneelleni. Ensimmäisenä ohjelmana asensin gimp-kuvankäsittely ohjelman. Ohjelman asennukseen käytin komentoa Selection_017.png. Tämän jälkeen käytin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa, eli kuvankäsittelyssä

Vasemmalla puolella alkuperäinen kuva ja oikealla gimpillä käsitelty kuva.

Toisena ohjelmana asensin sää-applikaation, Simple Weather Indicatorin. Ohjelman asennukseen käytin seuraavia komentoja:

Selection_020

Asennuksessa ei ilmennyt mitään ongelmia. Softan asennusohjeet löytyivät täältä. Tämän jälkeen käytin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa, eli katsoin siitä säätietoja. Alla kuvankaappaus säätiedoista. Kuvassa sijainti on peitetetty yksityisyyssyistä.

Menu_021.png

Kolmantena ohjelmana asensin koneelleni Stacerin. Stacer on ohjelma, minkä avulla käyttäjä voi optimoida ja observoida koneen CPUn, RAMin ja levymuistin käyttöä. Aloitin asentamisen kirjoittamalla seuraavat komennot:

Selection_022.png

Tämän jälkeen käynnistin Stacerin komennolla Selection_023.png ja käytin sovellusta sen pääasiallisessa kyttötarkoituksessa, eli monitoroin CPUn ja muistien käyttöä.

Stacer_024.png

Ohjelman asentaminen onnistui ongelmitta. Stacerin asentamiseen ohjeet katsoin täältä.

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Pohjana Tero Karvinen 2012: Linux kurssi, http://terokarvinen.com

Lähteet:

Bash-scriptin luominen: https://askubuntu.com/questions/175836/creating-a-script-to-install-software-after-a-clean-install
Gimp-install: https://askubuntu.com/questions/134035/how-do-i-get-the-latest-gimp-version-available
Simple Weather Application: https://www.fossmint.com/simple-weather-indicator-for-linux/
Stacer: https://www.fossmint.com/stacer-ubuntu-system-optimizer/
Scp-ohjeita: https://linuxacademy.com/blog/linux/ssh-and-scp-howto-tips-tricks/
Rhost-asiaa: https://www.lifewire.com/what-is-rhosts-2195896
Terminal aplikaatioita: https://www.linuxnov.com/35-terminal-text-based-application-for-linux/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s